WIADOMOŚCI - Kulturawróć do listy wiadomości

Najlepszy Produkt Lokalny i Najatrakcyjniejszy Obiekt Turystyczny Powiatu Limanowskiego 2016

Wtorek, 12 Wrzesień 2017

 
 Laureat

Najlepszy Obiekt Turystyczny Powiatu Limanowskiego 2017
w kategorii: inne obiekty bazy noclegowej

 
  Osada Konna ASSANYA za Żmiącej
 
 

Osada Konna Assanya to nowoczesny powstały w 2016 roku kompleks turystyczno-wypoczynkowy o bardzo wysokim standardzie z profesjonalnym zapleczem jeździeckim. Na kompleks składają się dwa obiekty noclegowo-gastronomiczne: Ośrodek Jeździecki oraz Rezydencja Assanya. Jest to obiekt przyjazny dla dzieci. Ze względu na różnorodność gości i standard ośrodek może być ambasadorem Powiatu Limanowskiego.

 

Laureat

Najlepszy Produkt Lokalny Powiatu Limanowskiego  2017

„SOK jabłkowy NFC” z Gospodarstwa Sadowniczego

Wincenty Krzyżak w Żmiącej 

Sok jabłkowy 100% naturalnie mętny, otrzymywany w wyniku tłoczenia miazgi jabłkowej bez udziału enzymów, filtrowany, pasteryzowany bez dodatku jakichkolwiek substancji dodatkowych, rozlewany na gorąco w atmosferze azotu i pakowany w systemie „bag in box” do worków, butelek szklanych, puszek PET, kubków PP.

Warto wiedzieć…

Produkt lokalny to najczęściej wyrób lub usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu. Jest on produkowany w sposób nieprzemysłowy, niemasowy, z surowców lokalnych lub przy użyciu lokalnych metod wytwarzania. Produkt lokalny to także produkt, który dla mieszkańców danego regionu jest codzienny, pospolity, natomiast dla osób z zewnątrz stanowi cos wyjątkowego i specyficznego.
Wytwarzaniem produktu lokalnego często zajmują się mali producenci rolni, którym taka produkcja zapewnia zbyt, przynosi zysk i daje źródło utrzymania. Taka produkcja wspiera także lokalną gospodarkę, zmniejsza koszty transportu i pozytywnie wpływa na środowisko. Produkty lokalne powinny być lepszej jakości, powinny być produkowane z lokalnego, świeżego surowca (możliwe, że z rodzimych ras i starych odmian roślin) i tańsze dzięki krótszemu łańcuchowi pośredników i sprzedaży wśród lokalnej ludności.
Sformułowanie „lokalny” czy „produkt lokalny” jest używane potocznie i nie zostało zdefiniowane w aktach prawnych. Można przyjąć, że produkt lokalny to produkt wyhodowany czy wytworzony w okolicy. Określenie lokalny w przepisach prawnych pojawia się w „Rozporządzeniu MRiRW z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej” (z późniejszymi nowelizacjami), gdzie zostało sprecyzowane, że wytworzony produkt może być sprzedawany „lokalnie”, czyli w województwie, gdzie został wytworzony i w powiatach przyległych.

Autor : Wydział Promocji, Projektów i Przedsiębiorczości
Wyświetleń : 37
Tagi :