WIADOMOŚCI - Informacjewróć do listy wiadomości

Najlepszy Produkt Lokalny Powiatu Limanowskiego 2016

Poniedziałek, 06 Luty 2017

 

 

 

 
 Laureat

Najlepszy Obiekt Powiatu Limanowskiego 2016
w kategorii: Agroturystyka

 
Gospodarstwo Agroturystyczne „Za piecem”
Pani Marii Orzeł ze Strzeszyc

 

 

 

Laureat

Najlepszy Obiekt Powiatu Limanowskiego 2016
w kategorii: Hotele


Limanova Hotel
Państwa Magdaleny Witkowskiej-Cichórz i Piotra Cichórz 
 

 

Laureat

Najlepszy Produkt Lokalny Powiatu Limanowskiego  2016

„CHLEB MĘCIŃSKI”
Państwa Haliny i Marka Piwowar z Męciny

 

Produkt tradycyjny – wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2010 roku. Chleb Męciński jest  chlebem wypiekanym zawsze tą samą tradycyjną metodą. Pieczywo ma kształt okrągły w przekroju owalny, skórka dolna jest przypieczona z wierzchu porowatą lekko rozerwaną posypaną pszenną mąką razową. Smak chleba jest charakterystyczny dla tego rodzaju pieczywa. Ma wyczuwalny zapach mąki razowej  i zapach używanego do opalania pieca drewna jodłowego i bukowego.
Informację o tradycji pieczenia chleba zawarł w swoich zapiskach Antoni Górszczyk (ur. 13.01.1892 zm. 10.03.1980 ) nauczyciel historii w Męcinie i Pisarzowej (Zapiski znajdują się w Publicznej Bibliotece Miejskiej w Limanowej), znajdują się tam dokładne ryciny przedstawiające naczynia kuchenne i narzędzia potrzebne do wypieku chleba zebrane w okolicznych wsiach.  Chleb męciński prezentowany jest na różnego rodzaju festynach, festiwalach czy kiermaszach oraz bierze udział w licznych konkursach zdobywając wysokie miejsca.


 



Wyróżnienia:
 

„BUNDZ Z ZALEWY ZIOŁOWEJ”

Wyciąg z naturalnych ziół, które zostały dobrze skomponowane, zmieszane z solą nadają niepowtarzalny aromat, smak, zapach i wygląd. Produkt ten degustowany jest na wiele spotkaniach dot. kwestii rolniczych, o czym świadczy szereg zaświadczeń z różnych spotkań, ponadto zachwyca on podniebienia władz gmin, które co roku goszczą produkt na wielu festynach m.in. Gmina: Laskowa, Łącko, Nawojowa, Stary Sącz, Raciechowice czy Plac Wolnica w Krakowie.
Produkt wytwarzany jest z pełnego mleka krowiego, do którego dodaje się naturalną biologiczną podpuszczkę, następnie ogrzewa się je do 40 stopni Celsjusza i wlewa do foremek. Po odsączeniu produkt wkładany jest do zalewy ziołowej na 24h.
Powiat Limanowski to od pokoleń zagłębie serów i produktów wytwarzanych z mleka. Produkty pochodzące z gospodarstw są sprzedawane do dnie dzisiejszego na targach m.in. Starym Kleparzu, którego tradycja sięga 650 lat.


 

„MIÓD SPADZIOWY ZE SPADZI IGLASTEJ JODŁOWEJ”

Miód spadziowy jest pozyskiwany w rejonie Beskidu Wyspowego z drzew iglastych głównie jodłowych rosnących na górach: Śnieżnica, Ciecień, Ćwilin, Mogielica, Łopień. Rejon ten jest ekologicznie czysty. Unikatową cechą miodu jest fakt pozyskiwania go poprzez pszczoły, które przez wieki zostały ukształtowane w tym środowisku. Enzymy przez nie wytwarzane posiadają wyjątkową jakość zdrowotną.
Miody są ściśle związane z Beskidem Wyspowym – głównie rejonem Gminy Dobra, a znane i sprzedawane są także w rejonie  Krakowa – Wrocławia – Warszawy.
 


 


„JAJO – KARCZOCH”

Jajo zrobione jest ze styropiany. Może być różnej wielkości. Cechami charakterystycznymi są: gałązki bazi oraz kwiaty. Oba elementy zwiastują nadchodzącą wiosnę, żółty filc symbolizuje ciepło i  słońce a jasno-zielona wstążka trawę. Wierzby rosną na obszarze przy drogach, strumykach, na szlakach górskich. Wielu polskich poetów pisało o nich wiersze. Są one wizytówką polskiego krajobrazu oraz symbolem naszych Świąt Wielkanocnych. Z nich robione są piękne palmy. Jajo ozdabiają wstążki które są symbolem bazi oraz koralikami które są bazim pyłkiem. 
 

 

 

Warto wiedzieć…

Produkt lokalny to najczęściej wyrób lub usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu. Jest on produkowany w sposób nieprzemysłowy, niemasowy, z surowców lokalnych lub przy użyciu lokalnych metod wytwarzania. Produkt lokalny to także produkt, który dla mieszkańców danego regionu jest codzienny, pospolity, natomiast dla osób z zewnątrz stanowi cos wyjątkowego i specyficznego.
Wytwarzaniem produktu lokalnego często zajmują się mali producenci rolni, którym taka produkcja zapewnia zbyt, przynosi zysk i daje źródło utrzymania. Taka produkcja wspiera także lokalną gospodarkę, zmniejsza koszty transportu i pozytywnie wpływa na środowisko. Produkty lokalne powinny być lepszej jakości, powinny być produkowane z lokalnego, świeżego surowca (możliwe, że z rodzimych ras i starych odmian roślin) i tańsze dzięki krótszemu łańcuchowi pośredników i sprzedaży wśród lokalnej ludności.
Sformułowanie „lokalny” czy „produkt lokalny” jest używane potocznie i nie zostało zdefiniowane w aktach prawnych. Można przyjąć, że produkt lokalny to produkt wyhodowany czy wytworzony w okolicy. Określenie lokalny w przepisach prawnych pojawia się w „Rozporządzeniu MRiRW z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej” (z późniejszymi nowelizacjami), gdzie zostało sprecyzowane, że wytworzony produkt może być sprzedawany „lokalnie”, czyli w województwie, gdzie został wytworzony i w powiatach przyległych.

 

 

Autor : Wydział Promocji, Projektów i Przedsiębiorczości
Wyświetleń : 300
Tagi :